Arkadi heliga kloster

Ca 25 km sydöst om Rethymnon ligger det heliga klostret Arkadi vackert beläget på en platå omgiven av bördig jord. Klostrets huvudbyggnad dateras till 1500-talet och är estetiskt sett influerat av dels renässansisk, barock och romansk stil. Redan från början bedrev man studier inom både konst och vetenskap och klostret hade både ett gediget bibliotek samt en skola. Grunderna av klostret är troligtvis betydligt äldre, eventuellt hela 1600 år gammalt.

Arkadiklostret låg väl beskyddat bakom höga murar och när den kretenska revolten mot det osmanska styret tog plats på ön är 1866 så fungerade Arkadi heliga kloster som tillflyktsplats för 943 greker, till största del kvinnor och barn. När man insåg att revolten hade misslyckats och de överlevande kretensarna satt och gömde sig i krutförvaret på klostret så valde de under abbotens rekommendation att spränga sig själva i luften hellre än att överlämna sig åt förtryckarna. De allra flesta dog och även en hel del turkar som befann sig på andra sidan krutförvarets dörr. De överlevande kretensarna togs tillfånga och fördes till Rethymnon. Aktionen fick stor internationell uppmärksamhet, vilket i slutänden, även om det skulle dröja 33 år, hjälpte öns befolkning att segra och få sin frihet.

När man besöker området kring Rethymnon är detta kloster definitivt en plats att besöka, om inte annat så för att andas luften av viktig kretensk historia.

 

Kommentarer inaktiverade.