Jordbävningar, ockupationer, krig och fattigdom har präglat Kretas långa historia. Ur detta har ett land och ett starkt och stolt folk rest sig, ett folk som inte kompromissar och ett land som äntligen får blomstra i den harmoni det förtjänar.
Kreta har en gedigen historia som sträcker sig så pass långt bak i tiden att det nästan är svårt att greppa. Den allra första civilisationen fanns här redan för 4000 år sedan. Palatset låg i Knossos utanför nutida Heraklion och resterna går fortfarande att skåda där. Det är ett populärt utflyktsmål som lämnar ingen oberörd.
Runt Kristi födelse invaderades Grekland av romarna och Kreta blev en av de sista platser man lyckades besegra, snart blev hela landet, inklusive Kreta, kristet. Romarnas storhetstid varade i några hundra år innan det splittrades och Kreta hamnade i det östromerska riket med Istanbul – dåvarande Konstantinopel – som styre.
På 800-talet kom araberna som utnyttjade romarrikets fall och tog vad de kunde. De byggde en borg i nutida staden Heraklion som de döpte Heraclium (därav stadens namn).
På 1200-talet såldes Kreta till Venedig som drev befolkningen och dess land hårt. Kretensarna gjorde otaliga uppror, men misslyckades gång på gång och fick se sig besegrade.
Det blev inte bättre när det osmanska riket stal Kreta från Venedig. Man ville göra landet muslimskt och kämpade länge och ihärdigt utan att någonsin lyckas. År 1821 startade det krig som skulle göra grekerna fria från turkarna, men Kreta hamnade på efterkälken. Inte förrän 1898 fick Kreta sin frihet. Kreta blev ett med resten av Grekland år 1913.
Den senaste ockupationen av Kreta utfördes av tyskarna under andra världskriget. Kretensarna hade nu en lång historia av att kämpa mot förtryck och gick ihärdigt emot de betydligt bättre krigsutrustade tyskarna. Tyskarna brände ner många av öns byar som straff, men efter krigets slut kunde man återhämta sig relativt snabbt tack vare befolkningens starka överlevnadsinstinkter och det frodande jordbruket.
Med turismen, som tog fart på 1970-talet, kunde mångfaldiga Kreta äntligen börja blomstra så som det var menat att hon skulle redan från allra första början och idag är ön en av Europas populäraste semesterdestinationer.
Historiska museet
Museet för historia och folklore i Rethymnon är en privatägd institution som öppnade är 1973. Här finns ett litet forskningscenter samt en museisamling med inriktning mot historia och folklore kring Kreta i allmänhet och Rethymnon i synnerhet. Man intresserar sig också för studier kring kretenska traditioner.
Museet finns i en pittoresk venetiansk liten byggnad i Rethymnons centrala delar. Man kan skåda allt från keramik till kläder, smycken, textil och husgeråd samtidigt som man får en känsla för hur livet på Kreta kan ha sett ut i svunna tider. Det är ett ganska litet museum som ändå är väl värt ett besök.