Kultur

Den kretenska kulturen är extremt påtaglig, särskilt i de mindre exploaterade områdena. De senaste 30-40 åren har turismen invaderat ön vilket har fört med sig både gott och ont. De goda aspekterna är många – det har gett rikedom, frihet och underlag för stolthet hos lokalinvånarna. De lite sämre konsekvenserna är att lite av det klassiskt kretiska sakta putsas bort år för år, för att ge plats åt det mer europeiska, något som blir extra påtagligt i städerna och turistorterna. Dock är ön fortfarande starkt präglad av sitt fantastiska och rikt varierade ursprung.

Människorna på Kreta är både traditionella och öppna för nya perspektiv – som resultat av den massiva turismen förmodligen. Folks synsätt varierar enormt mellan städerna och mindre byar och i vissa mindre byar, dit turismen inte nått, är det allmänna tankesättet för oss nordeuropéer närapå chockerande gammeldags. Det är givetvis till stor del en generationsfråga också, Kretas ungdomar är idag del av en helt annan värld än vad deras föräldrar och – framför allt mor- och farföräldrar tog del av under sin uppväxt. Så är det givetvis överallt, men just här är kontrasterna mellan generationerna idag väldigt skarpa. För bara 50 år sedan var fattigdomen enorm på hela Kreta och många utvandrade för att söka ett bättre och anständigare liv. Det finns därför en hel del greker bosatta i utlandet, framför allt i USA, Australien och Nya Zeeland, men också i europeiska länder som t.ex. Sverige.

Trots att det har skett en enormt snabb utveckling här de senaste årtiondena och att statussymboler som märkeskläder, bilar, samt att insistera på att betala för sitt sällskap på krogen eller restaurangen har blivit viktiga inslag i vardagen, så är vissa traditionella saker fortfarande väldigt viktiga för alla kretensare. Man håller hårt på att visa respekt för de äldre, man är övertygad av vikten av att hålla sig på god fot med Gud – dvs. att gå till kyrkan relativt regelbundet och hälsa med vördnad på en präst om man möter en på gatan, man känner till alla steg i de viktiga folkdanserna och ställer upp att dansa dessa när det vankas bröllop eller dop och man lever ofta hemma hos sina föräldrar tills man gifter sig vilket idag blir allt senare – för att bara ta några exempel. Det har blivit en komplex kulturell situation – som det alltid blir när en plats utsätts för stora förändringar och nya influenser på kort tid.

Nya influenser är dock ingen nytt för Kreta som har slitits mellan öst och väst i flera tusen år och har en kultur som till stora delar är influerad från orienten.

Kommentarer inaktiverade.